Holzhausen
Voor een houtkachel heb je als regel schoon en droog hout nodig en iedereen kent wel de traditionele houtstapels waar hout 2 tot 4 jaar ligt te drogen voor het uiteindelijk ergens in een kachel verdwijnt. Die tijd is nodig om het hout droog genoeg te krijgen zodat de stoker niet alleen een hoog rendement uit z'n hout weet te halen, maar tegelijk zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor de omgeving. Hout wat (te) nat is stinkt namelijk enorm en dat wil je je buren niet aandoen, lijkt me.
Maar goed, buiten die traditionele houtstapels heb je ook de zogenaamde Holzhausen wat letterlijk vertaald simpelweg een houthuis is en dat zegt feitelijk ook direct alles over de vorm en de manier van bouwen. Je hebt bij deze vorm van drogen namelijk geen constructie nodig waar je de zijkanten van een houtstapel tegenaan laat hangen zodat de boel overeind blijft. Uiteraard kan dat ook zonder constructie, maar het werkt dan eigenlijk enkel goed met lange stukken hout die in gelijke stukken geklooft zijn en dergelijk hout is best te koop, maar je moet er wel de kachel voor hebben. In de meeste gevallen is het hout wat men weet te verzamelen hiervoor niet recht genoeg, dus heb je iets nodig om de zijkanten van je houtstapel gegarandeerd overeind te houden.
Je kunt Holzhausen gewoon op de grond bouwen, maar zoals ook in andere gevallen waar hout moet drogen kun je er het beste voor zorgen dat het ietsje van de grond af is en dat werkt prima met een setje pallets. Het is dan een kwestie van een perfecte cirkel uitzetten, op die lijn hout neerleggen en daarna een muur te bouwen met het hout wat naar binnen wijst terwijl die muur dus ietsje (en dan echt de nadruk op ietsje) naar binnen hangt.
De binnenkant van de 'ton' die je dan gebouwd hebt wordt uiteindelijk ook opgevuld met stukken geklooft hout en daar kun je dan stukken voor gebruiken die qua vorm niet geschikt zijn voor de buitenkant. Het dak maak je vervolgens ook van stukken hout die elkaar overlappen of je dekt het geheel af met een goed passend zeil, maar in het laatste geval moet je er wel voor zorgen dat het zeil enkel als dak dient en niet de luchtdoorvoer in de stapel afsluit want dan gaat het hout enkel liggen schimmelen en rotten in plaats van dat het droogt.
Een simpel testje heeft uitgewezen dat het hout in zo'n Holzhausen qua vochtpercentage na een bepaalde periode nog net ietsje natter is dan dat het op een traditionele stapel ligt, dus meten is in dit geval weten of je laat het simpelweg een jaartje extra liggen om op die manier voor een top resultaat te zorgen. En uiteraard is het net als bij de traditionele stapels zo dat het klimaat waarin je leeft zo'n beetje bepalend is voor de droogtijd van kachelhout. Om het in een simpel en praktisch voorbeeld weer te geven: hout droogt hier in Nederland bijvoorbeeld een stuk langzamer dan in een zuidelijker land als bijvoorbeeld Italië.
Omdat de praktijk vaak veel duidelijker is dan een omschrijving kun je aan de linkerkant in het menu klikken op 'voorbeeld' om inspiratie op te doen.
|
|
|
|