logo harre

Home
Blog
Breaking News
Xtra
Muziek
Drums
Bands
Werk
P. Daemen BV
AWS
Scania
Boom verwijderen?
Harre's Tree Removal
Algemeen
Video's
Links
Contact
Contact


Harre op Facebook

Harre op Youtube

logo breaking news


koningsdag Zaterdag 27 april 2024 - Koningsdag 2024.
Koningsdag 2024 en het valt op een zaterdag. Terwijl onze Zuiderburen dan door de week alsnog een vrije dag krijgen moeten wij het gewoon met onze dag in het weekend doen. Niet dat het voor mij iets uit maakt want ik doe er toch niks aan, maar een Nationale Feestdag als daadwerkelijk vrije dag is natuurlijk best lekker. Ik besloot om maar met de houtvoorraad voor de winter van 2026/2027 verder te gaan en ondanks de regen die in de ochtend viel werd het uiteindelijk alsnog best een aardige dag.

losgestort hout voor de houtopslag

Ik was het door de regen op een gegeven moment beu anders had ik nog wel iets meer meegenomen, maar op deze manier had ik de aanhanger ook aardig vol en kon het puzzelen weer beginnen. Tijdens het puzzelen zag ik een fel rood beestje zitten, wat op een soort kevertje leek en dat maakte me nieuwsgierig dus haalde ik het beestje rustig tussen het hout vandaagn en maakte er deze foto van:

boktor op hout

Het mooie van een telefoon met internet is dat je heel makkelijk dingen op kunt zoeken, zeker met iets als Google Lens waar je een foto naar toe kunt sturen en de software je eigen foto vergelijkt met andere foto's op het net en op die manier kun je dus bepalen wat er op je foto staat. In mijn geval stond er een Latijnse naam die me feitelijk niks zei, maar een paar zinnen verder stond de naam 'boktor'. Toen heb ik nog eens een blik geworpen op het beestje en hem daarna direct geplet tussen 2 stukken hout.

Dat klinkt wat rigoureus, maar zo'n beetje de hele familie van de boktorren vreten hout op en niet zo'n beetje ook. In de houtopslag vind ik dat vervelend omdat ze m'n stookhout opvreten, maar m'n huis bestaat bijvoorbeeld zowel beneden als boven uit houten vloeren en ik moet er niet aan denken dat ook maar 1 beestje via het stookhout in huis terecht komt en daar z'n gang gaat. Dan is het leed niet te overzien. De larven kom ik overigens wel vaker tegen, maar een levende boktor eigenlijk maar zelden.

klassenfoto 5e klas lagere school

Het is een raar bruggetje, maar van de ene dood naar de andere: vandaag kreeg ik te horen dat een klasgenoot van me afgelopen donderdag overleden is. Ex klasgenoot dan natuurlijk want het gaat om iemand op de bovenstaande foto, maar ondanks dat ik feitelijk met niemand van die foto nog contact heb voelt het toch een soort van vreemd. Jarenlang woonde je met elkaar in hetzelfde dorp, jarenlang zat je bij elkaar in de klas en na het afscheid van wat bij ons nog de 6e klas was verlies je elkaar toch redelijk snel uit het oog. Een paar gaan met je mee naar dezelfde school in het voortgezet onderwijs, maar anderen gaan een andere weg en die zag je dan enkel nog bij soort van toeval in het dorp.

Na het voortgezet onderwijs gaat iedereen helemaal z'n eigen weg en voor mij verviel toen zo'n beetje alle contact. Niet uit onwil, het gebeurde gewoon. De foto is overigens van de 5e klas lagere school en ik vind het opvallend hoe we met z'n allen daadwerkelijk kind zijn en vrolijk en zorgeloos de wereld in kijken. Dat die kijk op de wereld voor een aantal zo zou veranderen dat ze deze aardebol vrijwillig hebben verlaten kon niemand op dat moment nog verwachten, maar toch gebeurde het. Voor zover ik weet zijn er op dit moment zonder namen te noemen zeker 4 mensen die op deze foto staan niet meer in leven en toen ik vanmorgen van de laatste hoorde deed me dat best wat. De dood hoort bij het leven, een vast gegeven.


bomen zagen Donderdag 25 april 2024 - Wildgroei.
Het is inmiddels 3 jaar geleden dat ik in één van de omliggende dorpen een dotje bomen uit een tuin zaagde. Alle dikke takken en stamdelen zijn mee naar huis gekomen en verwerkt tot stookhout en de takken zijn versnipperd. De snippers zijn gebruikt in de borders op het perceel en zo heeft alles een eigen bestemming gekregen. Op één stamdeel na wat wel mee kwam, maar daarna is vergeten bij het opruimen. Het deed volgens mij zelfs nog een seizoen dienst als hakblok om hout te kloven, maar dit stamdeel gaf niet op.

stamdeel treurwilg, gezaagd in 2021

Er kwamen in de loop van de tijd wat kleine frummeltjes op tevoorschijn en die zijn blijven groeien. Inmiddels staat h1 van die frummeltjes zo’n dikke 3 meter hoog en weet hij niet van ophouden.

nieuwe scheut op oud blok

nieuwe boom uit oud stamdeel

Let wel: dit oude stamdeel ligt dus gewoon los op het gras en is daar uit zichzelf opnieuw begonnen. Het gaat in dit geval om een treurwilg en het werkt natuurlijk niet bij alle bomen op deze manier, maar het geeft wel aan wat een enorm taaie bomen en sterke groeiers er in de wilgenfamilie zitten. In mijn beleving érg leuk om te zien :)

Of deze boom een lang leven zal hebben betwijfel ik. Niet dat ik hem af ga zagen, maar meer omdat de scheut aan de zijkant van het stamdeel zit en het uiteindelijk door z’n eigen gewicht af zal breken. De kans dat er dan een nieuwe scheut gaat groeien is natuurlijk groot, maar ik ben benieuwd hoe lang hij dit vol gaat houden en hou jullie natuurlijk op de hoogte.


houtkachel Dinsdag 23 april 2024 - Moeite.
Naar aanleiding van m’n berichtje van afgelopen zondag kreeg ik vandaag de vraag of het al die tijd en moeite wel waard is om zelf met m’n kachelhout aan de slag te zijn en ik kan alvast verklappen: ja, dat is het zeker. Als je droog hout bij je thuis wil laten bezorgen kost je dat voor een krat gemengd hout van ongeveer een kuub aan de dag van vandaag zo rond de €350,- Kies je niet voor een halve krat maar voor een hele (simpelweg 2 x zo hoog), dan tik je op dit moment tussen de €450,- en €500,- af en daar heb je dan globaal tussen de 1.8 en 2.1 kuub voor.

Het valt hier voor mij met de houtstook in principe nog mee, want ik werk er per jaar zo tussen de 8 en 10 kuub doorheen. Als ik dan uitga van globaal 9 en de eerder genoemde €450,- voor 2 kuub reken, dan komt dat uit op ruim €2000,- op jaarbasis. Nu is gas natuurlijk de afgelopen jaren enorm veel duurder geworden, maar als je dergelijke hoeveelheden hout moet kopen vraag ik me af of je niet beter af bent door gewoon de centrale verwarming aan te zetten in plaats van een houtkachel te stoken. In mijn geval komt het met het werk mee en is het dus ‘gratis’. Dat laatste staat bewust tussen aanhalingstekens, want het is uiteraard niet gratis. Ik moet het op maat zagen waar ik een kettingzaag voor aan moet schaffen, de benzine en olie voor diezelfde zaag moet betaalt worden, de ketting slijt wat dus die moet ook af en toe vervangen worden en dan tel ik de kosten voor de auto inclusief aanhanger, de tijd en inspanning nog niet eens mee die er bij komt kijken om dergelijke hoeveelheden kachelhout te verzamelen.

Dan moet je nog een opslag hebben om het minimaal 2, maar bij voorkeur 3 jaar te laten drogen en zo’n hokje is vaak ook niet voor niks. Al met al is het dus verre van gratis, maar nog steeds wel véél goedkoper dan droog hout laten bezorgen. Het is dus eigenlijk iets waar je ook wat lol in moet hebben en dan loont het absoluut de moeite, helemaal als zoals bij mij thuis de houtkachel dienst doet als primaire verwarming van het hele huis. Bij een aanvraag krijg ik nog wel eens de vraag of ik iets met de prijs kan doen als ik het hout mee mag nemen en dat scheelt dan wel iets, maar natuurlijk nooit de prijs die je op dit moment voor een kuub kachelhout betaalt. Die waarde heeft vers stamhout simpelweg niet omdat het nog verwerkt worden en moet drogen. Als ik de uren en kosten tel die ik met de verwerking bezig ben tot het daadwerkelijk kachelhout is, dan wordt een zaagklus misschien zelfs wel duurder in plaats van goedkoper.

Maar goed, omdat ik er lol in heb en misschien zelfs wel een soort hobby in heb is het voor mij persoonlijk enorm interessant dit soort dingen volledig zelf te organiseren. Het is financieel enorm de moeite omdat niet alleen de kosten voor het hout veel lager zijn, maar ook omdat tegen die geringe kosten het maandtarief van m’n energiemaatschappij best wel heel veel lager uitvalt. Als ik op die manier alles tegenover elkaar zet loont het in mijn persoonlijke situatie best wel de moeite om het op deze manier te doen, maar mensen die een houtkachel gekocht hebben toen de energieprijzen sky high gingen met het idee dat ze door middel van houtstook goedkoper uit waren komen in veel gevallen bedrogen uit. Een goede moderne en daarmee schoon brandende houtkachel kost aan de dag van vandaag inclusief installatie al snel tussen de €2500,- en €4500,- en met een wintervoorraadje hout van €2000,- wens ik iedereen die iets dergelijks uit kostenbesparing wil gaan doen veel succes met het terugverdienen van dergelijke bedragen.


muzieknoot Maandag 22 april 2024 - Antoon.
Normaal heb ik weinig met Nederlandstalige muziek en dat geeft automatisch aan dat er uitzonderingen zijn. Eén van die uitzonderingen is een liedje van de Nederlandse zanger Antoon. Het is gewoon een vrolijk ding, de tekst zit op een goede melodie leuk in elkaar en het heeft een soort 'flow' die gewoon lekker weg luistert. Al nieuwsgierig? Check Blindelings.


houtkachel Zondag 21 april 2024 - Houtdag.
Het zou best slecht worden qua weer, maar eigenwijs als ik soms ben besloot ik m'n houtdag toch maar door te laten gaan. De voorraad komt immers niet vanzelf vol en in Nederland op mooi droog weer wachten... ik weet niet of dat zo'n optie is. Uiteindelijk zou het een prachtige dag worden. Niet in de zin van temperatuur want het was misschien een graad of 10, maar wel droog en hier en daar kwam zelfs het zonnetje er een beetje bij. Kortom, lekker gerommeld en weer een mooi dotje hout uit de lange voorraad kunnen zagen en kloven.

karretje gezaagd en gekloofd hout op transport

Eenmaal thuis schoot het qua vullen van het houthok eigenlijk sneller op dan ik had verwacht en had ik naast een voller houthok dan gedacht dus ook nog tijd over om wat onderhoud aan de kettingzaag te doen. Op deze manier dingen echt afronden voelt enorm prettig. Overigens kun je nu ook de verschillende rijen in het nieuwe stalen houthok mooi zien:

de eerste rij van de nieuwe stalen houtopslag vol

ruimte tussen de rijen, hout droogt immers op de wind dus het moet door kunnen waaien

Uiteindelijk moe en voldaan met een bord eten op de bank met dit als eindresultaat voor vandaag. Binnenkort de rest maar doen en dan beginnen aan de holzhausen, dat wordt nog een dingetje op zich verwacht ik.

anderhalve rij vol in de opslag


snelweg Woensdag 17 april 2024 - Baby-asje.
Ontwikkelingen in het transport die best nuttig zijn, maar er niet uitzien. Eén ervan is de frontzichtspiegel: als chauffeur kun je daarmee (zoals de naam wellicht al doet vermoeden) recht voor je auto kijken en heb je mits deze spiegel goed is afgesteld aan de voorkant geen dode hoek. Een ding wat levens kan redden, maar het ziet er gewoon niet uit. Ik ben best een Scania mannetje, maar ook bij ‘mijn’ merk vind ik het ding zo verschrikkelijk dat ik er voor gekozen heb om een camera te laten monteren in plaats van die oerlelijke schep voorop. Voorbeelden? Check:

frontzichtspiegel scania

frontzichtspiegel daf

Die laatste vind ik persoonlijk dan nog bijna de ergste, want in dit geval is hij nog niet eens uitgeklapt en het gaat hier om het nieuwste model van Daf waar ze dan zoiets op plakken. Mercedes staat werkelijk op nummer 1 als het om het misvormen van een vrachtauto gaat, maar daar kan ik helaas geen goede afbeelding van vinden. Maar goed, wat heeft dit met een baby-asje te maken? Nou, simpelweg dat zo’n asje er ook niet uitziet maar wel nut heeft. Ik meen dat Daf zoiets voor het eerst ontwikkelde en heeft toegepast op trekkers die in redelijk zwaar transport zitten waardoor ze met hun asdruk op de aandrijfas niet uitkomen.

Die wordt dan overbelast en in plaats van een volwaardige 3-assige trekker te kopen die in alle opzichten duurder en zwaarder is kon de klant dan kiezen voor een zogenaamd baby-asje die exact het probleem op kon lossen waar de transporteur in de praktijk tegenaan liep. Het ziet er alleen niet uit en bij Harrisons Transport in het Engelse Chapel-en-le-Frith dachten ze er blijkbaar ook zo over, maar verzonnen ze ook een in mijn ogen prachtige oplossing.

nieuwe scania harrisons transport

opgebouwde scania harrisons transport

de weggebouwde baby-as op de scania trekker van harrisons transport

Als je dan kijkt hoe standaard de trekker bij aflevering is op de eerste foto en hoe hij er eenmaal uitziet als ze hem opgebouwd hebben, dan is dat al een wereld van verschil én dan hebben ze dat baby-asje ook nog op een prachtige manier weggewerkt! Ik heb dit nog niet eerder gezien en vind het echt een top oplossing als het gaat om ‘looks’. Nadenken, ontwikkeling, veiligheid en toch mooi. Het kan blijkbaar prima gecombineerd worden met elkaar :)


muzieknoot Maandag 15 april 2024 - Emmylou Harris.
Ja hoor, ik ga het gewoon doen. Na het geweld van vorige week zet ik vandaag een klassieker op Muzikale Maandag en dan gaat het inderdaad om een nummer van Emmylou Harris, of misschien moet ik zeggen: hét nummer van Emmylou Harris. Ik ken verder niks van haar en misschien is dat een belediging voor haar als artiest, maar dit kwam op een gegeven moment ineens in m'n lijstje op Youtube voor bij en tja... Ik kan dan niks anders doen dan de link hier even plaatsen. Ouderwetse vrolijkheid uit 1977, check C'est la Vie.


logo harre's tree removal Zondag 14 april 2024 - Rottig.
Gisteren de klus van vorig weekend afgerond en dat ging net als vorige week met geweldig mooi weer, dus dat liep erg lekker. Sowieso een prettige omgeving met hele prettige mensen en dat werkt in mijn beleving dan nog extra prettig. Als aanvulling op het stukje van vorige week heb ik gisteren even een foto gemaakt van één van de holle stammen om je op die manier een beeld te geven waar het allemaal een beetje om gaat:

holle italiaanse populier van 35 meter hoog

Als zager ben ik op dit soort momenten erg blij met een 'plan b' want een fatsoenlijke breuklijst is op deze 55 cm diameter niet meer te maken als zo'n beetje minimaal 75% van het benodigde materiaal daarvoor simpelweg niet aanwezig is. Het is in dit geval toch 30 - 35 meter wat er op staat te wiebelen en hoewel het leven van een boom aan de buitenkant zit en daarmee de stevigheid voor het grootste deel ook vind ik dit soort bomen toch een risico. Als het om een op zichzelf staande boom of bomengroep gaat is er natuurlijk niet zo veel aan de hand, maar in dit geval is er een buurman die met zijn schuren steeds dichterbij is gekomen en waar in de loop van de jaren ook een hele berg zonnepanelen op gekomen zijn en dan wordt het toch een ander verhaal.

Alles is verzekeringstechnisch op te lossen op het moment dat er iets mis gaat, maar het geeft hoe dan ook ellende en die kun je in mijn beleving beter voorkomen. Zijn ze een stuk lager, dan zou ik ze lekker laten staan maar in dit geval zijn drastisch inkorten of volledig verwijderen in mijn beleving de enige 2 slimme opties om te benutten. Deze op de foto is dan helemaal verwijderd, maar de andere bomen zullen worden ingekort waardoor de kans best aanwezig is dat ze weer opnieuw uitlopen. Uiteindelijk zullen ze het toch begeven, maar dan hebben ze in ieder geval nog jaren voor dezelfde omgeving kunnen zorgen als dat ze er eerder een risico voor vormden en op die manier is er dan best wat bereikt.

Op de terugweg besloot ik gisteren nog even een klein beetje hout uit de lange voorraad te zagen en te kloven en dat is vandaag de opslag in gegaan. Ik was best moe en daardoor was het eigenlijk een kwestie van spijt krijgen als ik dit zou gaan doen, maar aan de andere kant zou ik vandaag spijt hebben als ik het niet gedaan zou hebben. Vandaag had ik mooi de tijd om het op te ruimen en was het weer ook nog best aardig, maar dat is iets wat weer eens gaat veranderen. Vanaf morgen staat er weer nat en guur weer op het programma en dan komt het er niet van om in die lange voorraad te gaan graven, dat is… áls ik er al tijd voor zou hebben.

3 overvolle kruiwagens, daarmee komt de voorraad ook langzaam vol

Ik had natuurlijk al m'n klim,- en zaagspullen al in de auto dus daarom kon er niet heel veel mee, maar met kleine beetjes komt de voorraad ook vol als de tijd me ontbreekt om volle aanhangers deze kant op de rijden. Vandaag heb ik naast het onderhoud aan de zagen dus dit even weg gestapeld en was de dag naast wat rommelen in m'n huishouden op een chille manier toch erg effectief en productief gevuld.


houtkachel Dinsdag 9 april 2024 - Update stalen houthok.
Zo af en toe krijg ik in verloren uurtjes toch nog wat gedaan en zo ben ik inmiddels begonnen met het vullen van het nieuwe stalen houthok. Ik heb direct maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om een update van die pagina online te zetten. Die kun je vinden in het menu Xtra of eventueel via deze directe link.


muzieknoot Maandag 8 april 2024 - Beast in Black.
Ik heb geen idee onder welke stroming dit muzikaal zou moeten vallen en wellicht dat het daarom ook zo geniaal is. Het is stevige gitaarrock, maar dan met (zware) muzikale invloeden of net andersom. Het is maar net hoe je het wil zien, denk ik. Het nummer op zich stampt al redelijk door, maar als je dan vanaf 1.45 min. de aanloop naar de solo, de gitaarsolo zelf en het stuk daarna tot zo'n beetje 2.45 min. pakt dan zit het echt magistraal in elkaar. Als je dat als band live super strak en staccato kunt spelen spat de energie er vanaf en dat alles bij elkaar is voor mij een goede reden om op Muzikale Maandag One night in Tokyo onder de aandacht te brengen.


logo harre's tree removal Zondag 7 april 2024 - Hoge bomen.
Het was een verrassing gisteren en dan doel ik eigenlijk op de temperatuur in ons land: het werd op de plek waar ik aan het werk was 23 graden en dat is voor begin april best uitzonderlijk, maar ik genoot er niet minder van. Het enige probleem vond ik de wind, want er moest een abeel van rond de 80 jaar oud worden bijgewerkt in verband met hele grote dode takken boven een bewoond gebied en daarnaast staan er langs hetzelfde perceel een stuk of 6 Italiaanse populieren die weg moeten omdat ze een risico vormen voor de schuur en zonnepanelen van de buurman. Het klinkt als een erg flauw om dat als reden aan te voeren, maar het gaat om bomen van 35 tot 40 meter hoog en als de eigenaar daar niks aan zou doen liggen ze gegarandeerd een keer in die schuur en daar wordt zo'n buurman dan echt niet blij van.

Voor Italiaanse populieren zijn ze ook echt wel knap hoog en waar er vroeger geen vuiltje aan de lucht was omdat ze in een hele vrije omgeving stonden is de situatie door de jaren heen verandert en vormen ze nu dus wel een risico voor hun omgeving. Dat er risico's aan zitten bleek bij het laten vallen van de eerste, want die bleek al volledig hol te zijn aan de binnenkant. Het leven van een boom zit natuurlijk aan de buitenkant, maar met dergelijke hoogtes wil je ook wel wat stevigheid in plaats van het wandje wat in dit geval maximaal 5 cm was en het niet de vraag is óf er problemen komen, maar wanneer. Bij de 2e was er even een plan B nodig om die veilig naar de grond te krijgen, maar uiteindelijk is alles voor nu klaar en wordt de rest in de winter gedaan.

Die moeten klimmend worden afgebroken en staan in een stukje bos waar nu de regel geldt dat je geen vogels, nesten en eieren mag verstoren dus ik hoop voor die periode op een dag met weinig of geen wind en dan komt het allemaal wel goed. De takken worden dan omhoog gaand afgezaagd, vervolgens de top eruit die dan op het naastgelegen pad kan vallen en daarna is het een kwestie van onderweg naar beneden de stam afblokken waarna de eigenaar de boel op kan ruimen en de blokken te zijner tijd in een houtkachel zullen verdwijnen. Vanwege privacy heb ik overigens geen foto's van deze klus. Op zich wel jammer, maar ik vind dat je niet zomaar alles openbaar kunt maken en al helemaal niet als je weet dat je klant z'n privacy erg op prijs stelt.


opmerkelijk Woensdag 3 april 2024 - Ophef.
De Telegraaf plaatste gisteren een bericht wat voor nogal wat ophef zorgde, want het gaat over de dienstplicht. Voor de goede orde: deze krant bericht daar vaker over en dan is er eigenlijk geen haan die er naar kraait, maar ergens heeft iemand de brief die jongeren krijgen om ze te laten weten dat ze ingeschreven staan voor militaire dienst aangegrepen om die te linken aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne en tja... vanaf dat moment gaat het hier en daar best los.

Om bij het begin te beginnen: de dienstplicht is nooit afgeschaft, de opkomstplicht wel en op die manier bestaat het Nederlandse leger enkel uit beroeps soldaten. Omdat de dienstplicht nooit is afgeschaft krijgen elk kaar alle jongeren die dat jaar 17 worden een brief met wat informatie dat ze ingeschreven staan voor militaire dienst. Niemand hoeft daar vanaf 1997 nog iets mee te doen vanwege het eerder genoemde feit dat de opkomstplicht afgeschaft is. Ik was ooit één van de vele jonge mannen die nog opgeroepen werd voor actieve militaire dienst en dat duurde in mijn geval een jaar. Een jaar waarin de oorlog in het voormalig Joegoslavië in volle gang was en Nederland daar soldaten voor leverde. Tenminste, voor de vredesmissies dan natuurlijk al vind ik het niet echt vredelievend als je jezelf gewapend tussen 2 groepen zet en we zijn er ook al lang achter hoe fantastisch het daar gegaan is (niet).

harre in militaire dienst

Dat brengt me bij het punt waar de ophef nu over gaat, want iemand is er blijkbaar bang geweest dat dienstplichtigen nu worden opgeroepen en als soort van kanonnenvoer naar Oekraïne gestuurd worden en even later staan de social media kanalen vol met paniekvogeltjes die er iets van vinden. Dienstplichtigen gaan alleen niet op buitenlandmissies. Nooit, tenzij iemand er vrijwillig voor kiest maar dat is niet wat er in de suggestieve berichten gesteld wordt en dat maakt het allemaal een beetje jammer. Ik kon naar Joegoslavië en daar werd best een beetje op gehamerd dat het heel interessant zou zijn, maar ik weigerde aan zoiets mee te werken en zat m'n tijd hier in Nederland uit.

Een prachtige tijd overigens, want je leert altijd wel iets en buiten dat zat ik bij een eenheid die minimaal 1 week per maand in het veld te vinden was. Zomer, winter, regen, zon, sneeuw, het maakte niet uit: we deden ons ding en deden dat goed. Maar buiten het militaire deel is er ook nog een sociaal deel en ook dat maakte het in mijn beleving een mooie tijd. Het kader als leidinggevenden zijn immers ook gewoon mensen die je zeker in het veld best wel leert kennen en uiteraard is er ook de ploeg dienstplichtigen onderling. Met veel kun je door één deur, met sommigen totaal niet en met een enkeling bouw je een echte band op. Het is net het echt leven *grin*

Maar goed, ik denk dat het op zich goed zou zijn als de militaire dienst weer in zou worden gevoerd. Al was het maar om de jongelui aan de dag van vandaag wat regelmaat, discipline en respect bij te brengen want er lopen er best een dotje rond die zoiets goed kunnen gebruiken. Ik ken mensen die op hun 18e geen idee hebben hoe ze een bed op moeten maken, om maar iets simpels te noemen. Hoe je een hap eten klaar maakt, hoe je in een team kunt functioneren en dat je niet de boel na één mislukte poging gelijk op hoeft te geven maar dat je doorzet tot je er bij neervalt. In de meeste gevallen is het beoogde resultaat al voor die tijd bereikt, maar dat weet je dus pas als je het écht probeert. Voor al dat soort dingen zou het goed zijn, maar niemand hoeft dus bang te zijn om als kanonnenvoer richting het oosten te worden gestuurd.


houtkachel Dinsdag 2 april 2024 - Kleine beetjes.
Het liefst haal ik een flinke kar vol als ik toch aan de gang ben en dan heb ik het in dit geval over kachelhout. Het punt is alleen dat er best wat tijd gaat zitten om dat uit de lange voorraad te halen, te zagen, te kloven, te laden, te lossen en uiteindelijk weg te stapelen in de houtopslag. Die tijd ontbreekt me op dit moment en daar komt op korte termijn ook geen verandering in, dus besloot ik dat het met kleinere hoeveelheden ook prima kan.

vers gezaagd en gekloofd hout in de auto

Op die manier zijn verloren uurtjes mooi in te vullen en afhankelijk van hoeveel uurtjes het op dat moment zijn kan ik wat meer of wat minder meenemen en toch alles gelijk verwerken zonder dat ik klem loop qua tijd. Het is dan wat vaker heen en weer rijden, maar ja... dat mag de pret in feite niet drukken en het gaat er in dit geval simpelweg om dat er iets gebeurt in plaats van niets.

het begin van de voorraad in het stalen houthok

De eerste opslag zit nu vol en ik heb een beginnetje kunnen maken met het vullen van de nieuwe stalen houtopslag. Dat gaat overigens precies zoals verwacht, want de liggers blijken exact te doen waarvoor ze ontworpen zijn en op die manier komt de houtopslag zo vol mogelijk met stevige rijen en zit er toch nog een beetje ruimte tussen waardoor het hout altijd zal blijven ventileren. Kortom, het werd uiteindelijk toch een leuke en effectieve dag vandaag :)


pasen Maandag 1 april 2024 - Paasweekend en Robert Jon.
Het was wat mij betreft een mooi paasweekend en dat begon in principe al op vrijdag. Dat is natuurlijk Goede Vrijdag wat dit jaar feitelijk geen goede vrijdag was omdat er gewoon gewerkt moest worden *grin* Maar zonder gekheid: normaal gesproken was het een collectieve atv bij de klant waar ik voor in het rond hobbel, dus dat betekent dat er niet geladen kan worden en ik automatisch vrij ben. Dat kun je als heel vervelend ervaren als op die manier 'dagen worden ingepland', maar zo zwartwit is het niet en ik vind het eigenlijk wel lekker want m'n vrije dagen moeten immers ook gewoon op. In dit geval was ik met een aardige rit alsnog op tijd thuis en daarmee de grootste drukte op de weg net voor, dus dat kwam mooi uit. Ik ben sowieso al niet van het file-rijden als het een beetje te vermijden is, maar richting het weekend is het gewoon lekker als alles een beetje vlotjes door loopt.

logo harre's tree removal De zaterdag was feitelijk ook een werkdag, alleen dan voor mezelf want ik had weer eens een klusje aangenomen en dat was zoals gewoonlijk weer erg leuk om te doen. Het enige waar ik me in vergist had was dat er meer kleine takjes aan de boom zaten dan ik aan de hand van de foto had ingeschat en dus duurde het opruimen ietsje langer, maar dat mocht de pret wat mij betreft niet lukken. Klimmend afbreken, de stamdelen en dikke takken op maat achterlaten en de stobbe frezen werd een leuke klus op een zo goed als droge dag en Anton van Klijmij Buitenbeheer nam in dit geval het freeswerk voor z'n rekening. De boom veilig weg, de klant tevreden en iedereen gezond thuis. Veel meer wil je eigenlijk niet.

te verwijderen dode acacia

Zondag werd als Eerste Paasdag een rij-dag in verband met een offerte waar niet alleen de klant graag had dat ik even kwam kijken, maar waar ik zelf eigenlijk naar aanleiding van de telefonische omschrijving ook wel even naar toe wilde. Puur om zeker te zijn waar het nou eigenlijk om gaat, want bij een grote klus wil ik mezelf gewoon niet vergissen. Bij de klant aankomen bij een opdracht die uiteindelijk doorgaat en dan vervolgens denken: "Dit is véél groter dan ik aan de hand van de opgestuurde foto's dacht en hier kom ik qua prijs dus nooit mee uit." is iets wat je simpelweg niet wilt. Tenminste... als ik een prijs afspreek waar een klus voor gedaan kan worden, dan wil ik me daar ook daadwerkelijk aan houden en niet met onverwachte en onprettige verrassingen komen dus tja, dan zul je iets meer in het voorbereidende traject moeten doen.

offerte in brabant

Zwervend door Brabant was het zoals op de foto te zien is best een dingetje om er te komen en ter plaatse bleek het om een abeel te gaan waar een stuk af moet en 6 Italiaanse populieren die verwijderd moeten worden of in ieder geval een heel stuk moeten worden ingekort. De uitdaging daarbij zit hem in de lengte van 35 tot 40 meter en de beschikbare ruimte om het spul te laten vallen, maar ik heb gezegd dat het goed komt en dan komt het dat ook.

Vandaag (maandag, Tweede Paasdag) trof ik mezelf weer eens als monteur, kortom: het onderhoud van de zagen moest nog gedaan worden en omdat de tijd me eerder ontbrak en ik vandaag verder toch niks bijzonders te doen had kwam dat eigenlijk best mooi uit. Eigenlijk had ik nog een kar stookhout uit de lange voorraad willen zagen, maar dat kon vanwege het begrip Pasen en daarbij het zondag gevoel niet doorgaan. Iets wat me eigenlijk best mooi uit komt, want een echte rustdag is op dit moment misschien niet eens zo verkeerd en dat het onderhoud nodig was wist ik eigenlijk al wel:

aan gort geslagen ketting zijkant

aan gort geslagen ketting bovenkant

Ik kan met zekerheid zeggen dat er iets van staal in de boom heeft gezeten wat me niet is opgevallen. De bevestiging van een vogelhuisje wat weg is of een spijker die ooit ergens dienst voor deed... je kunt het allemaal tegen komen en dan is zoals te zien is de ketting eigenlijk gelijk aan gruzelementen, want zo hoort een beitel van een zaagketting er eigenlijk uit te zien:

hoe een zaagketting hoort te zijn

Nu gaat het bij de laatste afbeelding slechts om een voorbeeld en niet om dezelfde ketting. Deze is een stuk nieuwer zoals je aan de lengte van de beitel kunt zien, maar de mooie rechte rand en scherpe hoek aan de bovenkant missen bij de eerste 2 foto's volledig en die heb je wel nodig. Kortom, dat werd vijlen, vijlen en nog eens vijlen. Net zo lang tot de beschadigde beitels volledig hersteld waren en dat had in dit geval als gevolg dat ik hem nu misschien nog 1 keer kan vijlen om hem weer scherp te krijgen, maar daarna kan hij de schrootbak in. Normaal had hij nog een paar maanden mee kunnen gaan, maar ja.. helaas.

muzieknoot En dan is het vandaag natuurlijk ook nog maandag en wil ik in het kader van Muzikale Maandag hebben over Robert Jon & The Wreck. Die kwamen vorig jaar al eens eerder voorbij, maar ik besloot ook dit nummer van hen eens onder de aandacht te brengen. Puur omdat de band op zich niet heel bekend is en ze dat wel verdienen, maar met name omdat hun muziek gewoon érg chill te noemen is en dat best goed past bij een dag als vandaag. Check Everyday.